Coentunnel

Coentunnel

Rijkswaterstaat is een grote overheidsinstelling in Nederland en maakt deel uit van het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en het milieu. Zijn rol is de uitvoering van de openbare werken en waterstaat, waaronder de aanleg en onderhoud van waterwegen en wegen.

rijkswater logo

Risico’s en gevolgen

Coentunnel is een tunnel die onder de Noordzee en is een onderdeel van één van de belangrijkste wegen rond Amsterdam. De Nederlandse afdeling van Rijkswaterstaat en zou een doelmatige, robuust en betrouwbaar branddetectiesysteem in de infrastructuur aan te pakken en te reageren op elke brand incident. Sluiting van de tunnel en de bijbehorende down-tijden van welke lengte moeten worden vermeden of althans tot een minimum beperkt.

De taak

Ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden van een modulair blussysteem compleet met branddetectie in verschillende grootten en elektrische kasten die zich binnen het muurwerk van de tunnel. De mogelijkheid van een brand breekt uit in elektrische centrales is statistisch gezien een van de belangrijkste oorzaken van brand wereldwijd dus hun bescherming noodzakelijk is en niet slechts een luxe. Brand situaties reactietijd van het brandblussysteem is van essentieel belang, met name in een tunnel waar rook kan negatieve gevolgen kunnen hebben voor de bestuurder en tot ongevallen leiden.

Waarom FirePro?

Het 1.283 meter lange Coentunnel heeft een belangrijke ondersteunende infrastructuur voor verschillende functies waaronder verlichting, ventilatie, pompen die een groot aantal besturings- en andere elektrische kasten, een feit dat verhoogt het risico van brand. De FirePro technologie biedt alle eigenschappen die nodig zijn voor een brandblussysteem geschikt voor elektrische panelen die betrouwbaarheid, modulariteit, flexibiliteit en zelfstandigheid. En net zo belangrijk is de bijbehorende lage onderhoud en een lange levensduur (15 jaar) van deze systemen bieden meer gemoedsrust aan de exploitanten van de tunnel.

Resultaten van de implementatie

FirePro Benelux CATTAS opgeleid personeel de installatie voltooid van 142 FirePro units in de bediening en andere elektrische kasten in een recordtijd van minder dan 4 dagen. Coentunnel met de geïnstalleerde brandbeveiligingssysteem is ongetwijfeld veiliger en betrouwbaarder voor reizigers en personeel alike van onvoorzien vuur episodes die mogelijk kunnen leiden tot verstoring van de normale werking , structurele schade evenals gevaar leven.